strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Kuropatwy pieczone z jałowcem
Składniki:
4 kuropatwy
200 g słoniny
4 ziemniaki
sól
4 goździki
10 ziarenek jałowca
5 ziarenek pieprzu
sok z cytryny
50 g masła.
Sposób przygotowania:
W moździerzu utłuc goździki, jałowiec i pieprz. Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą i utłuczonymi korzeniami, zostawić na 3-4 godziny w chłodnym miejscu. Do każdej kuropatwy włożyć obrany surowy ziemniak (ziemniaki utrzymują wilgoć i mięso nie wysycha). Owinąć tuszki cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać nitką, ułożyć w brytfannie, skropić sokiem z cytryny. Brytfannę przykryć, wstawić do gorącego piekarnika. Piec kuropatwy ok. 40 minut, często polewając sosem z pieczenia. Gdy miękkie, zdjąć pokrywę, polać stopionym masłem, zwiększyć płomień, zrumienić ptaki.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton