strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Kuropatwy duszone w sosie pomarańczowym
Składniki:
2 kuropatwy
70 g szynki
50 g pieczarek
sól
pieprz
otarta skórka z cytryny
1 kieliszek białego wina
1
5 łyżeczki cukru
drobno pokrojona skórka z pomarańczy
sok z pomarańczy
100 g masła
1 marchewka
1 pietruszka
ćwierć selera.
Sposób przygotowania:
Jarzyny zetrzeć na tarce, ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody, 'przetrzeć przez sito, wymieszać z łyżką masła. Kuropatwy oczyścić i umyć, natrzeć solą, obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i pieczarki, chwilę smażyć. Dodać przetarte warzywa, otartą skórkę z cytryny, podlać winem i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Utrzeć cukier z drobno posiekaną skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczy, wlać do sosu, lekko wymieszać i dusić pod przykry-ciem, aż kuropatwy będą miękkie.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton