strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Dzika gęś nadziewana
Składniki:
Gęś
wątróbka z gęsi
100 g masła
1 szklanka rosołu
2 bułki namoczone w przecedzonej marynacie
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki posiekanych orze-chów włoskich
1 łyżka rodzynek
szczypta cukru
sól
pieprz. Marynata: 1 szklanka białego wytrawnego wina
sok i otarta skórka z cytryny
pół szklanki wody
1 listek laurowy
1-2 goździki
szczypta cynamonu i imbiru
po 3-4 ziarenka angielskiego ziela i pieprzu
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Sprawioną i umytą gęś ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 2-3 dni, codziennie przekręcać. Przygotować nadzienie: Drobno posiekaną wątróbkę utrzeć z masłem na jednolitą masę. Bułkę namoczyć w części przecedzonej marynaty, odcisnąć, utrzeć z masłem i wątróbką. Stale ucierając, dodawać: żółtko, cukier, sól, gałkę, posiekane migdały, zieloną pietruszkę i rodzynki. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Nadziać gęś, zaszyć, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do gorącego piekarnika, piec, polewając rosołem i przecedzoną marynatą. Gdy miękka, podzielić na porcje, podgrzać. Sos z pieczenia podać w sosjerce.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton