strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Sos orleański
Składniki:
2 sardele
2 łyżki masła
1 szklanka rosołu
2 korniszony
1 łyżka kapa-rów
1 marchewka
otarta skórka i sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka karmelu
1 łyżeczka mąki
2 białka z jajek ugotowanych na twardo
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuścić pół łyżki masła, dodać startą na grubej tarce marchewkę, chwilę smażyć. Dodać pokrojone w drobną kostkę korniszony, sardele, kapary, skropić sokiem z cytryny i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, dodać otartą skórkę z cytryny, karmel, gałkę, sól, cukier, wymieszać, zagotować. Połączyć z duszonymi warzywami, dodać pokrojone w ko-steczkę białka i pół łyżeczki świeżego masła. Sos podgrzać, wlać do sosjerki. Podawać do kotletów z dziczyzny lub pieczeni.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton