strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Sos pomarańczowy
Składniki:
1 pomarańcza
1 cytryna
pół szklanki białego deserowego wina
1 łyżeczka koniaku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka konfitury malinowej.
Sposób przygotowania:
Z umytych i sparzonych owoców otrzeć skórkę, utrzeć ją z cukrem, włożyć do rondelka, zalać kieliszkiem wina i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać konfiturę, sok z cytryny, sok z pomarańczy i wino. Gotować 5 minut. Na koniec wlać koniak, wymieszać.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton