strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Sos cebulowy
Składniki:
ćwierć szklanki rosołu
2 łyżki oliwy
6-8 szalotek
2 łyżki musztardy
sok z cytryny
szczypta cukru
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Obrane cebule zetrzeć na tarce i wymieszać z musztardą. Stale mieszając dodawać po kropli oliwę. Gdy oliwa połączy się z musztardą, dodawać stopniowo sok z cytryny, stale mieszając. Dodać sól, pieprz, szczyptę cukru i rosół. Sos dokładnie utrzeć i schłodzić. Po-dawać do pieczeni na zimno lub szynki z dziczyzny.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton