strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Pieczeń z dzikiej kaczki – kuchnia węgierska
Składniki:
2 dzikie kaczki 1-2 liście laurowe 2-3 marchwie 4 goździki 2 pietruszki 2 łyżki octu plaster selera 100 g wędzonego boczku 1/2 I czerwonego wina 100 g tłuszczu sól 2 filiżanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić w plasterki i przyrządzić z nich zalewę, dodając ocet, wino, sól i przyprawy. Moczyć w niej przez 2 dni piersi i udka z dzikich kaczek, które wcześniej należy naszpikować wędzonym boczkiem. Potem wyjąć je z zalewy, wyłożyć dno brytfanny warzywami, ułożyć na nich porcje kaczek, zalać gorącym tłuszczem i piec w piekarniku na złoty kolor. Warzywa oprószyć mąką, polać zalewą i zagotować. Przecedzić, wymieszać z kwaśną śmietaną i powstałym sosem oblać podzielone na porcje dzikie kaczki.
Źródło: "Kuchnia Cartall"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton