strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Zrazy z zająca zawijane
Składniki:
Comber i uda
150 g szynki
1 łyżka kaparów
1 cytryna
sól
pieprz
2łyżki masła
3 łyżki rosołu.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone z błon, umyte i obrane z kości mięso pokroić na plastry, lekko zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Umytą cytrynę sparzyć wrzątkiem, pokroić na cienkie plastry. Na każdym kawałku mięsa ułożyć plasterek cytryny, cieniutki plasterek szynki, kilka kaparów. Zrazy zwinąć, obwiązać nitką, zrumienić na maśle. Usmażone zrazy przełożyć do rondla, dodać łyżkę masła, skropić rosołem i dusić do miękkości, często podlewając rosołem lub skrapiając wodą.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton