strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: Zrazy z jelenia a la Mariska Vizvari
Składniki:
1-1
2 kg mięsa z jelenia (rostbef lub udziec) 3 duże cebule 2 pęczki zielonej pietruszki (bez listków) 2 liście laurowe 12 ziaren pieprzu ?-3 kawałki cynamonu 10 dag słoniny wędzonej ł3 łyżek oleju lub smalcu 1 szklanka śmietany 1 /2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej sól
Sposób przygotowania:
Umyte mięso pokrajać w plastry grubości 2-3 cm i lekko rozbić. Na dnie porcelanowej lub szklanej misy umieścić warstwę plasterków cebuli, kilka łodyżek pietruszki, następnie mięso i znowu cebulę. Zagotować litr wody, dodać liście laurowe, pieprz, skórkę cytryny, posolić do smaku i odstawić do wystygnięcia. Wystygniętą zalewą zalać mięso. Całość przy-kryć i wstawić na 1-2 dni do lodówki. Podczas przechowywania w zalewie kilkakrotnie potrząsać naczyniem. Następnie wyjąć mięso z zalewy, wytrzeć do rucha, naszpikować paskami słoniny, po czym przysmażyć z obu stron na oleju na ostrym (200°C) ogniu, dodać nieco przecedzonej przez sitko zalewy, przykryć i dusić do miękkości na-wolnym (160°C) ogniu. Od-parowany sok spod mięsa należy sukcesywnie uzupełniać niewielką ilością zalewy. Pod koniec duszenia sok odparować, mięso oprószyć papryką, polać śmietaną i poddusić. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu dodatkiem ryżu na sypko, ziemniaków puree lub makaronu „rurki".
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton