| Potrawa: Zrazy z jelenia a la Mariska Vizvari | |
| Składniki: 1-1 2 kg mięsa z jelenia (rostbef lub udziec)
3 duże cebule
2 pęczki zielonej pietruszki (bez listków)
2 liście laurowe
12 ziaren pieprzu
?-3 kawałki cynamonu
10 dag słoniny wędzonej
ł3 łyżek oleju lub smalcu
1 szklanka śmietany
1 /2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
sól
| Sposób przygotowania: Umyte mięso pokrajać w plastry grubości 2-3 cm i lekko rozbić. Na dnie porcelanowej lub szklanej misy umieścić warstwę plasterków cebuli, kilka łodyżek pietruszki, następnie mięso i znowu cebulę. Zagotować litr wody, dodać liście laurowe, pieprz, skórkę
cytryny, posolić do smaku i odstawić do wystygnięcia. Wystygniętą zalewą zalać mięso. Całość przy-kryć i wstawić na 1-2 dni do lodówki. Podczas przechowywania w zalewie kilkakrotnie potrząsać naczyniem. Następnie wyjąć mięso z zalewy, wytrzeć do rucha, naszpikować paskami słoniny, po czym przysmażyć z obu stron na oleju na ostrym (200°C) ogniu, dodać nieco przecedzonej przez sitko zalewy, przykryć i dusić do miękkości na-wolnym (160°C) ogniu. Od-parowany sok spod mięsa należy sukcesywnie uzupełniać niewielką ilością zalewy. Pod koniec duszenia sok odparować, mięso oprószyć papryką, polać śmietaną i poddusić. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu dodatkiem ryżu na sypko, ziemniaków puree lub makaronu „rurki". | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|