strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Marynaty i przyprawy
 
Potrawa: Mieszanka przypraw do pasztetów
Składniki:

Sposób przygotowania:
Ilu jest kucharzy, tyle mieszanek przypraw do pasztetu! Oczywiście każdy twierdzi, że jego zioła są najlepsze, jednak ja doradzam raczej poleganie na swoim własnym smaku. Proponuję natomiast następujący po-dział przypraw: 1. Te, które są niezbędne: pieprz biały, czarny, goździki, majeranek, liść laurowy, gałka muszkatołowa, tymianek, kolendra, bazylia, rozmaryn. 2. Te, które dodajemy „do smaku": szałwia, imbir, jałowiec, cynamon, szafran. Suszone przyprawy należy utłuc w moździerzu, wy-mieszać (według smaku) i wsypać do ciemnego, zakręcanego słoika, gdzie bezpiecznie można je przechowywać przez długie miesiące (lecz nie dłużej niż rok, gdyż z upływem czasu tracą aromat).
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton