strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Sosy
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"Ciekawa książka, o której chyba nieliczni wiedzą a jest czym się zainteresować. Jednym zdanie chcąc ją opisać powiedziałbym „ kuchnia myśliwska z Węgier” . Przepisy oryginalne, smaczne, dla co niektórych polskich kucharzy rewolucyjne. Polecam.
 
Potrawa: Sos Cumberland
Składniki:
40 dag galaretki z czerwonej porzeczki lub dżemu 1 pomarańcza 1 cytryna 1 szkl. Czerwonego wina 1 łyżeczka musztardy angielskiej pieprz Cayenne 6 łyżek wina madera lub koniaku
Sposób przygotowania:
Umytą i sparzoną cytrynę oraz pomarańczę obrać cienko ze skórki (tak, by gorzka biała otoczka pozostała na owocu), po czym pokrajać skórkę w cienkie paseczki, ugotować w czerwonym winie (ostrożnie, aby jej nie rozgotować!), wystudzić, odcedzić, odłożyć. Dżem przetrzeć przez sito, dodać przecedzony sok z cytryny i pomarańczy, wino, w którym gotowała się skórka, musztardę, odrobinę pieprzu cayenne do smaku (uwaga! jest bardzo ostry), maderę lub koniak. Całość wymieszać na jednolitą masę, na końcu dodać ugotowaną skórkę z cytrusów. Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Uwaga: Jeśli zamiast musztardy angielskiej użyjemy zwyczajnej musztardy, należy dodać połowę podanej ilości. Jeśli to możliwe - do sosu dodać pomarańczę o czerwonym miąższu. Jednorazowo można sporządzić większą ilość sosu, gdyż bardzo dobrze przechowuje się w zakręconym słoiku w lodówce. Im mocniej schłodzimy sos Cumberland, tym będzie smaczniejszy. Podaje się go z reguły do pieczeni z dziczyzny.
Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton