strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Sklarowany mocny bulion z drobiu
Składniki:
NA OKOŁO 3/4 LITRA: 1 I bulionu podstawowego drobiu 300 g chudej zmielonej wołowiny 500 g posiekanych podrobów z drobiu 1 marchew oskrobana i drobno
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki, z wyjątkiem szkieletów, włożyć do garnka i dobrze wymieszać. Dodać szkielety, doprowadzić do wrzenia. W odkrytym garnku gotować nieprzerwanie godzinę na małym ogniu. Wyjąć szkielety i zawartość garnka przecedzić powoli przez sito wyłożone gazą. Bulion musi być klarowny. Dzięki użyciu podrobów i pieczonych szkieletów bulion uzyskuje szczególny smak.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton