strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gołąb
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Zupa z gołębi
Składniki:
2 sprawione gołębie 2 łyżki masła 50 g pokrojonego w kostkę omletu z marchewki 1 I wrzącego bulionu z drobiu
wygotowanego z rozdrobnionymi szkieletami
resztkami mięsa z gołębi i kośćmi od wędzonej szynki 50 ml madery
Sposób przygotowania:
Wyciąć piersi z gołębi i usunąć skórę. Rozpuścić masło i obsmażyć piersi przez 5 minut na wolnym ogniu ze wszystkich stron. Wraz z omletem pokroić je na cienkie paseczki i włożyć do naczynia na zupę. Bulion przyprawić maderą i wlać na pokrojone mięso i omlet.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton