strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Zimny krem z dzikiej gęsi
Składniki:
Przyrządza się go tak samo
jak inne zupy z dzikiego ptactwa
których pod-stawą jest odpowiedni bulion. 1/2 I kremu z drobiu 1/2 I odtłuszczonego bulionu drobiowego ż dzikiej gęsi 100 g oczyszczonych pieczarek 100 ml śmietanki i 30 ml madery (lub sherry) sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Zagotować, stale mieszając, krem z 200 ml bulionu z gęsi. Zmiksować pieczarki z resztą bulionu i dodać do zupy. Wlać śmietankę i znów zagotować mieszając. Przetrzeć zupę przez gęste sitko i wystudzić. Od czasu do czasu krem trzeba zamieszać. Doprać maderą, solą i pieprzem.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton