strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Krem z królika
Składniki:
200 g mięsa z królika pokrojonego na kawałki 600 ml gorącego bulionu z drobiu 400 ml kremu z drobiu 50 ml madery 50 ml śmietanki 2 żółtka pieprz i sól 1 pokrojona w drobną kostkę trufla z puszki 2 łyżki oczyszczonych i pociętych na paseczki pieczarek 1 mała marchewka oskrobana i pokrojona jak makaron
uduszona w 1 łyżce masła
Sposób przygotowania:
Mięso królika starannie zmiksować, dodając 100 ml bulionu. Zagrzać razem z kremem drobiowym, przetrzeć przez gęste sito, przelać z powrotem do garnka i dodać resztę bulionu. Zagotować i doprawić maderą. Żółtka rozbełtać ze śmietanką i do-mieszać do zupy (nie gotować już więcej!), przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę truflę, pieczarki i marchewkę.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton