strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Zupa z dziczyzny z selerem
Składniki:
15 g masła 15 g mąki 1 I podstawowego bulionu z dziczyzny 75 g kostek z selera 2 łyżki masła 50 ml śmietanki szczypta cukru sól pieprz 40ml portwajnu 100 g pieczonego mięsa zwierzyny grubej
zająca lub królika
pokrojonego w cienkie paseczki lub w drobną kostkę - . - 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka masła 2 kromki białego pieczywa
okrojonego ze skórki i pokrojonego w małą kostkę
Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzać masło, wsypać mąkę i mieszając przyrządzić jasną zasmażkę. Dodać 3/41 bulionu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30 minut. W tym czasie udusić w maśle kostki selera i zmiksować je razem z resztą bulionu. Dodać do zupy puree i śmietankę. Dobrze wymieszać, zagotować, przy-prawić cukrem, solą i pieprzem, a dla aromatu dodać portwajn. Mięso z dziczyzny przemieszać i posypać pietruszką. Oddzielnie podawać grzaneczki zrumienione na patelni.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton