strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Zupa z dziczyzny z soczewicą
Składniki:
125 g pokrojonej na kawałki gotowanej dziczyzn ścięgien
błon i chrząstek 3/4 I mocnego bulionu- z dziczyzny 150 g puree z soczewicy 1/2 łyżeczki musztardy 4 łyżeczki soku cytrynowego 8 łyżek 30% śmietany
lekko zakwaszonej sól i pieprz 4 łyżki masła 8 kromek białego pieczywa
okrojonych ze skórki i pokrojonych w drobną kostkę-.
Sposób przygotowania:
Mięso zmiksować z 50 ml bulionu i przetrzeć przez gęste sito. Resztę bulionu zmieszać z soczewicą i mięsem, zagotować. Dodać musztardę i sok cytrynowy, śmietanę, sól i pieprz, przyprawić do smaku. Na patelni rozpuścić masło i szybko zrumienić grzanki z białego pieczywa. Podawać je oddzielnie do zupy. INNY WARIANT > Włożyć do zupy żaróweczki koktajlowe, kawałki świeżo podsmażonej kiełbasy lub podduszone kosteczki wędzonej szynki. > Zamiast soczewicy użyć białej fasoli i przyprawić zupę przecierem pomidorowym, utłuczonym kminkiem i dużą ilością posiekanych ziół.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton