strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Zupa Huberta
Składniki:
20 g masła 20 g mąki 3/4 I podstawowego bulionu- z dziczyzny 60 g kasztanów -jadalnych obranych
ugotowanych i przetartych 2 łyżki galaretki porzeczkowej 1 1/2 łyżki soku cytrynowego 20 ml koniaku . . . 75 ml śmietanki sól
pieprz i pieprz Cayenne 3 łyżeczki masła 3 kromki białego pieczywa bez skórki
pokrojone w kostkę
Sposób przygotowania:
bez skórki, pokrojone w kostkę Masło rozpuścić w rondlu, mieszając wsypać mąkę i zrumienić. Dodać bulion i gotować na małym ogniu 1/2 godziny. Następnie domieszać do zupy puree z kasztanów, galaretkę porzeczkową, sok cytrynowy, koniak i śmietankę. Gotować jeszcze 5 mi-nut, mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Na patelni rozgrzać masło, szybko zrumienić grzanki i podawać je do zupy oddzielnie.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton