strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Rzymska zupa z dziczyzny
Składniki:
4łyżki masła
po 1/2 strąka czerwone i pielonej papryki bez ogonków
nasion i ścianek wewnętrznych
pokrojonych w cienkie paseczki 8 pomidorów
sparzonych
obranych ze skórki i posiekanych 150 g resztek pieczonej dziczyzny
pokrojonych w kostkę 2-filiżanki gotowanego ryżu- 1 I bulionu podstawowego z dziczyzny 1/4 łyżeczki sproszkowanej -słodkiej papryk-i szczypta cukru pieprz i sól-. 80 ml marsali 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka masła- 125 g pokrojonego w kosteczkę chudego wędzonego boczku 1-1 1/2 obranej i posiekanej cebuli
Sposób przygotowania:
Roztopić w garnku masło i zrumienić lekko na średnim ogniu paseczki pa-pryki. Dodać pomidory i dusić przez 5 minut, aż papryka zmięknie. Wrzucić mięso i ryż, krótko razem pod-dusić i wlać bulion. Przyprawić zupę sproszkowaną papryką, cukrem, pieprzem i solą, zagotować i odstawić na bok. Domieszać marsalę i po-sypać pietruszką. Na patelni rozgrzać masło na średnim ogniu i mieszając smażyć boczek z cebulą, aż będzie miękka i lekko brązowa. Dodać do zupy.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton