strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Zupa z sarniej śledziony
Składniki:
1 śledziona z sarny 1 mała cebula obrana i drobniutko posiekana 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki 40g bułki tartej - . 1 jajko - -. 3-4 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej sól i pieprz 4 cienkie krymki białego pieczywa posmarowanego masłem 1 I gorącego-sklarowanego bulionu dziczyzny 1 pęczek szczypiorku
drobi posiekanego
Sposób przygotowania:
Śledzionę rozciąć z boku, ostrożnie wyskrobać i drobno posiekać. Wymieszać z cebulą, pietruszką, bułką tartą, jajkiem, śmietaną i skórką cytrynową, przyprawić solą i pieprzem. Rozsmarować masę na kromkach białego pieczywa, zapiec na rumiano i pokroić na małe kosteczki. Podawać w gorącym bulionie, posypane szczypiorkiem.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton