strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Zupa przecierana z kuropatwy, bażanta lub innego
Składniki:
4 łyżki masła 4 łyżki mąki 1 12 I gorącego bulionu z drobiu 100 ml czerwonego wina 2 filiżanki ugotowanego lub upieczonego mięsa z kuropatwy lub bażanta bez ścięgien
błon i kości
pokrojonego na kawałki 150 g ugotowanego zielonego groszku 30 ml koniaku 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać masło, wsypać mąkę i zrobić brązową zasmażkę. Wlać bulion (odjąwszy 1 filiżankę) i wino. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie zmiksować mięso z odlaną filiżanką bulionu. Domieszać do zupy. Dodać groszek, doprawić koniakiem i masłem, zagrzać i podawać.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton