strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Rolady, faszerowanie
 
Potrawa: Faszerowana sarnia łopatka
Składniki:
farsz dziczyzny
- przyrządzony ze 100 g mięsa sarny. 1 sarna łopatka ok. 1 I surowej zalewy z czerwonego wina – 100 g peklowanego ozora bez skórki
pokrojonego w cienkie paski 1/2 strąka zielonej papryki oczyszczonego z pestek i ścianek wewnętrznych
grubo posiekanego 8cienkich plastrów świeżej słoniny
10 x 20 cm 50 g masła
1 posiekana cebula Do sosu: 200 ml zalewy 1/2łyżecżkmelonego pieprzu 2 łyżki pasty pomidorowej 4 łyżki esencji z dziczyzny
Sposób przygotowania:
Przyrządzić farsz i trzymać go w chłodnym miejscu. Odrąbać dolną kość łopatki. Mięso włożyć na 24 godziny do marynaty, po czym wyjąć i osuszyć, zdjąć żylastą skórkę zewnętrzną. Ostrym, spiczastym nożem od-ciąć mięso od kości i rozkroić jeszcze trochę (nie przecinając na wylot), aby kawałek zrobił się jak najszerszy. Gdyby jednak powstała w mięsie dziura, należy podłożyć od wewnątrz cienki płat mięsa odkrojony z innego miejsca, jako „łatę". Do farszu domieszać ozorek i paprykę. Rozłożyć farsz wzdłuż formowanej piecze-ni. Łopatkę zrolować, owinąć słoniną i związać nicią. Piekarnik rozgrzać do 180° C. W brytfannie rozpuścić masło, aż się zapieni, i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Rozłożyć obok mięsa siekaną cebulę. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut. Gotową łopatkę wyjąć i trzymać w cieple. Przecedzoną zalewę wlać do sosu, dodać pieprz, pastę pomidorową i esencję z dziczyzny, wygotować do połowy objętości. Sos podać oddziel-nie. Z łopatki przed podaniem zdjąć nitki. Dodatki: puree z kasztanów jadalnych i nadziewane gruszki .
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton