strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Polędwica jelenia ze słoninką
Składniki:
1 mała polędwica jelenia z dolnej części (250-300 g) 1/4 łyżeczki soli ziołowej 6 rozgniecionych jagód jałowca 2 plasterki świeżej słoniny
10 x 20 cm 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Do sosu: 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1-2 łyżki ekstraktu ź dziczyzny 2-3 łyżki 30% kwaskowatej śmietanki sól ziołowa
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę obrać z błon, natrzeć solą ziołową i jałowcem. Owinąć ją plasterkami słoniny i w trzech miejscach mocno zawiązać nitką. Na patelni rozgrzać olej z masłem i obsmażyć mięso ze wszystkich stron, po czym zmniejszyć ogień i smażyć dalsze 20 minut, często odwracając. Zdjąć słoninę, położyć obok mięsa i w ciągu następnych 8 minut zrumienić polędwiczkę z każdej strony, polewając ją sosem. Mięso i słoninę wyjąć i trzymać w cieple. Z sosu zebrać tłuszcz, wlać wino i trochę wygotować. Dodać śmietanę i ekstrakt z dziczyzny, przyprawić solą ziołową, pogotować jeszcze chwilę. Polędwicę pokroić na plasterki, słoninę w cienkie paski i ułożyć na mięsie. Sos podawać oddzielnie.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton