strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Polędwica jelenia Hubert
Składniki:
4 plastry polędwicy jeleniej grubości palca
skośne ukrojone 2 łyżki soku cytrynowego 1/4 łyżeczki pieprzu
4łyżki oliwy z oliwek 5 łyżek masła
4 łyżki oleju 4 kromki białego pieczywa grubości 1 cm
bez skórki 4 jajka
sól 4 cienkie plasterki chudej wędzonej szynki trochę pieprzu
1/8 łyżeczki curry 8 sardeli wymoczonych przez 1 godzinę i osuszonych
Sposób przygotowania:
Plastry polędwicy marynować przez kilka godzin w mieszaninie soku cytrynowego, pieprzu i oliwy. Na patelni rozgrzać po 2 łyżki masła i oleju, obsmażyć mięso z każdej strony po 1 minucie. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze po 4 minuty z każdej strony. Równocześnie rozgrzać resztę masła na drugiej patelni, zrumienić kromki pieczywa i położyć na półmisku. Na trzeciej patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, wbić obok siebie jajka, lekko osolić i smażyć, aż się zetną. Kromki chleba po-lać tłuszczem spod pieczeni, położyć na nich po 1 plasterku szynki, następnie po kawałku polędwicy, posypać pieprzem i curry. Porcje przykryć sadzonymi jajkami, a na każdym z nich skrzyżować 2 sardele.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton