strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Steki jelenie w sosie sardelowym
Składniki:
4 steki z polędwicy jeleniej grubości 2 cm skośnie ukrojone 8 rozgniecionych jagód jałowca 5łyżek oliwy z oliwek 2lyżki masła-.. 2lyżki oleju Do sosu: 1 łyżeczka pasty sardelowej 4 kopiaste łyżki utartego piernika 2lyżki cebuli utartej 114 I czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki galaretki porzeczkowej szczypta sproszkowanych goździków 4lyżki ekstraktu z dziczyzny pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Steki zbić lekko, uformować, natrzeć jałowcem, pieprzem i oliwą po obu stronach. Odstawić na 21 godziny. Masło i olej rozgrzać na patelni na średnim ogniu. Steki obsmażyć krótko z obu stron, zdjąć na gorący talerz i trzymać w cieple. Wszystkie składniki sosu, oprócz pieprzu i soli, dobrze wymieszać z tłuszczem na patelni. Gotować przez chwilę i przyprawić solą i pieprzem. Włożyć steki, na małym Ogniu trzymać jeszcze 5 minut, aż będą całkiem gotowe. Dodatek: makaron zmieszany z parmezanem
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton