strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Steki jelenie z grzybami w sosie śmietanowym
Składniki:
4 steki jelenie z kulki pieprz
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 2 łyżki soku cytrynowego 2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 łyżki oleju Do sosu: 2 łyżki masła
1 łyżka posiekanej -cebuli 250 g pieczarek
prawdziwków lub smardzów
oczyszczonych i pokrojonych na płatki 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki 200 ml białego wina 2 łyżki ekstraktu z dziczyzny 2 łyżki 30% kwaskowatej śmietanki
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Steki natrzeć po obu stronach pieprzem i papryką. Na talerzu wymieszać sok cytrynowy z oliwą, zanurzyć w tym mięso i zostawić na 2 godziny. Na patelni rozgrzać masło i olej. Smażyć steki na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszyć ogień i dosmażać po 3 minuty z każdej strony. Wyjąć i trzymać w cieple. Z patelni zlać tłuszcz i roztopić masło, wrzucić cebulę i grzyby, lekko podrumienić, wsypać pietruszkę i dusić razem 5 minut. Dolać białe wino i ekstrakt, zagotować i domieszać śmie-tankę. Przyprawić solą i pieprzem. Steki włożyć do sosu, aby poleżały w nim przez pewien czas. Dodatek: puree z kasztanów jadalnych
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton