strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Krajanka z jeleniej wątróbki
Składniki:
500 g wątróbki jeleniej oczyszczonej ź błoń i pokrojonej na małe plasterki lub w paski 1/4 łyżeczki pieprzu . . 2 łyżeczki czerwonej papryki 8 łyżek mąki 4 łyżki masła 60 g wędzonej przerośniętej słoniny
pokrojonej na małe
cienkie plasterki 8 łyżek drobno posiekanej zielnej pietruszki sól 1 pokrojona w plastry cytryna
Sposób przygotowania:
Wątróbkę posypać pieprzem i papryką, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło i wątróbkę szybko zrumienić, po czym wyjąć i trzymać w cieple. Na tej samej patelni usmażyć z obu stron słoninę. Wsypać pietruszkę i z powrotem włożyć wątróbkę. Zamieszać i wyłączywszy ogień trzymać 4 minuty na patelni. Lekko osolić i natychmiast podawać razem z plasterkami cytryny. Dodatek: puree ziemniaczane.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton