strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Kiełbasa z zająca
Składniki:
Comber i uda
350 g słoniny
2 cebule
3 ząbki czosnku
po ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu
ziela angielskiego i goździków
1 pokruszony listek laurowy
otarta skórka z cytryny
1 szklanka rosołu
150 g tartej bułki
3 jajka
pół łyżeczki majeranku
ćwierć łyżeczki imbiru
sól.
Sposób przygotowania:
Z rosołu, tartej bułki, majeranku i imbiru ugotować gęstą papkę, ostudzić. Obrane z błon mięso i 200 g słoniny bardzo drobno posiekać. Dodać starty czosnek, drobniutko posiekaną cebulę i korzenie. Posolić, wymieszać z rosołową papką. Dodać jajka i bardzo dokładnie wyrobić. Z tak przygotowanej masy uformować długi wałek. Po-dłużną, głęboką brytfannę wyłożyć cienkimi plastrami słoniny i plasterkami cebuli, na tym ułożyć wałek z mięsa, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, polewając niewielką ilością stopionego masła i skrapiając wodą. Podawać na zimno z ostrymi sosami.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton