strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Kiełbaski z zająca
Składniki:
Przodek zajęczy (ok. 1 kg)
250 g słoniny
białka z 3 jajek
sól
pieprz
ćwierć łyżeczki utłuczonego ziela angielskiego
jelito wieprzowe.
Sposób przygotowania:
Dokładnie oczyszczone jelito wieprzowe wymyć w słonej wodzie. Obrane z kości mięso i słoninę przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz, ziele i ubitą na sztywno pianę z białek. Dokładnie wyrobić masę. Osuszone jelito wypełnić mielonym mięsem, zasznurować końce. Wędzić w chłodnym dymie około godziny. Następnie wrzucić kiełbasę do wrzącej wody i trzymać w niej ok. 10 minut (nie gotować!). Wyjąć, powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu. Podawać lekko pod-smażoną.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton