strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Serdelki z zająca
Składniki:
Przodek zajęczy
250 g słoniny
po szczypcie pieprzu
ziela angielskie-go
jałowca
imbiru
papryki
1 łyżka soli
pół szklanki przegotowanej wody
1 jajko
1 cienkie jelito wieprzowe.
Sposób przygotowania:
Obrane z kości mięso i słoninę trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Włożyć do makutry, ucierać wałkiem, dodając jajko, korzenie i sól, dolewając po łyżce wody. Ucierać tak długo, aż powstanie równa, gładka, kleista masa. Wymoczone w wodzie, natarte solą cienkie jelito wieprzowe wypełniać masą, przewiązując co 10 cm bawełnianą nitką. Powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu na noc. Następnego dnia powiesić na godzinę w gorącym dymie, po czym wrzucić do wrzątku; zagotować. Podawać na gorąco z musztardą.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton