strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gołąb
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Gołąb z nadzieniem rodzynkowym
Składniki:
Na farsz: 2 łyżki masła 4 łyżki cebuli drobno posiekanej wątróbki i żołądki gołębi posiekane 4 łyżki chudej drobno posiekanej wędzonej szynki . 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki 5 łyżek utłuczonych migdałów 4 krymki białego pieczywa krojone ze skórki i namoczone w 80 ml bulionu 1 filiżanka namoczonych rodzynek w 150 ml marsali - 1/2 łyżeczki pieprzu i/2 łyżeczki soli 8 łyżek śmietany 4młode sprawione dzikie gołębie pieprz
3 łyżki soku cytrynowego 6 łyżek masła do nasmarowania folii 3 łyżki masła 4 kromki białego pieczywa z odciętą skórką .
Sposób przygotowania:
W brytfannie rozgrzać masło i pod-smażyć cebulę, wątróbki, żołądki, szynkę, pietruszkę i migdały. Dodać namoczone pieczywo i rodzynki razem z marsalą. Mieszając, rozgotować wszystko, tak aby powstała jednolita masa. Zdjąć z ognia i dodać pieprz, sól i śmietanę. Gołębie natrzeć pieprzem i sokiem cytrynowym wewnątrz i na zewnątrz. Napełnić farszem i spiąć otwory wykałaczkami. Piekarnik na-grzać do 175° C. 4 arkusze folii aluminiowej wysmarować po wewnętrznej 164 stronie grubą warstwą masła. Gołębie kłaść grzbietami na folii, dobrze zawinąć i piec w piekarniku 11/2 godziny. Na patelni rozgrzać masło i po obu stronach obsmażyć kromki pieczywa. Na każdej kromce położyć 1 gołębia i podawać.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton