strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gołąb
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"Zaczerpnięte ze wstępu: „Potrawy z dziczyzny – to klasyczna już pozycja, która od 20lat cieszy się ogromnym powodzeniem na niemieckim rynku wydawniczym! Każde kolejne wydanie jest aktualizowane i wzbogacane o nowinki kulinarne. „Potrawy z dziczyzny” to książka solidna, która nigdy nie zawiedzie, ponieważ podane w niej przepisy były wielokrotnie sprawdzane i wypróbowane. Wszystkie przepisy podane są w sposób przystępny, szczegółowy... Od dań zupełnie prostych do wykwintnych....” Sami to osądżmy...
 
Potrawa: Gołębie duszone
Składniki:
2 sprawione gołębie pieprz --- . 2łyżki stopionego masła 60 ml białego wytrawnego wina 4-łyżki soku cytrynowego 1 łyżka masła .
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 220° C. Gołębie w środku i z wierzchu natrzeć pieprzem i polać stopionym masłem. Włożyć ptaki do brytfanny razem z winem, sokiem cytrynowym i masłem, przykryć i wstawić do pieca. Kiedy płyn się zagotuje, zmniejszyć tempera-turę do 175° C i, często polewając, udusić ptaki do miękkości. Łączny czas: około 11/2 godziny. Równocześnie roztopić masło w rondelku i dusić pieczarki przez 5 minut. Posypać je mąką i mieszając lekko zrumienić. Wlać bulion, gotować na małym ogniu przez 10 minut, po czym odstawić na bok. Gołębie wyjąć z brytfanny i trzy-mać w cieple. Wytworzony sos przelać do pieczarek i nieco wygotować. Mieszając, zagęścić sos żółtkiem (nie gotować już więcej). Przyprawić sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Ubić z dodatkiem masła rakowego. Gołębie przekroić na połówki i polać sosem.
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton