| Potrawa: Kaczka pieczona II | |
| Składniki: 1 sprawiona dzika kaczka około 850 g pieprz 2 łyżki stopionego masła
1 łyżka oleju . 100 g chudej wędzonej szynki pokrojonej w drobną kostkę
1 obrana i posiekana cebula
1 pęczek włoszczyzny oczyszczonej i posiekanej
1 ząbek czosnku obrany i posiekany 10 rozgniecionych jagód jałowca
100 ml białego wytrawnego wina 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki
tymianku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozmieszana z małą ilością zimnej wody
sól i pieprz .
2 łyżki masła
100 g drobnych pieczarek i przeciętych na pół 2 łyżki soku cytrynowego
szczypta pieprzu 100 ml madery
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 220° C. Kaczkę wewnątrz i na zewnątrz natrzeć pieprzem i posmarować masłem, ułożyć na grzbiecie w brytfannie natłuszczonej olejem. Obok rozłożyć szynkę, cebulę, włoszczyznę, czosnek i ja-łowiec. Polać resztą masła i wsunąć brytfannę do piekarnika. Piec 15 minut, po czym wlać wino, dodać liście laurowe i tymianek. Zmniejszyć' ogień do 175° C i piec dalsze 40 minut. Upieczoną kaczkę wyjąć i trzymać w cieple.
Sos razem z jarzynami przetrzeć przez sito i z powrotem wlać do brytfanny. Zmieszać z mąką ziemniaczaną, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć pieczarki. Dodać sok cytrynowy, pieprz i maderę, dusić przez | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|