| Potrawa: Dzika kaczka z sosem pomarańczowym | |
| Składniki: 1 młoda dzika kaczka około 800 pieprz 20 g stopionego masła
Do sosu: cieniutko okrojona skórka-
1/2 pomarańczy i 1/2 cytryny . pocięta na 1 mm paseczki
1 kopiata łyżka cukru . . 50 ml białego wytrawnego wina
150 ml bulionu z dziczyzny
lub z-kury -sok ź 1 pomarańczy i 1/2 cytryny 1 łyżeczka miodu 1 płaska łyżka mąki
| Sposób przygotowania: ziemniaczanej, rozmieszanej z małą ilością zimnej wody - 40 ml koniaku sól i pieprz
Piekarnik rozgrzać do 220° C. Kaczkę wewnątrz i z wierzchu mocno natrzeć pieprzem. Posmarować masłem. Położyć na grzbiecie w odpowiedniej brytfannie, polać resztą masła i wsunąć do piekarnika. Po upływie 15 minut zmniejszyć temperaturę do 175°C, piec jeszcze 35-45 minut, starannie Polewając sosem. Kaczka powinna być dobrze upieczona, wypływający sok ma być jasny. W tym czasie obgotować w wodzie przez 10 minut skór-ki cytrusowe. Wylać je na sito, prze-lać zimną wodą, dobrze odcedzić i odstawić na bok. W rondelku rozpuścić cukier na jasny karmel, dolać wino, potem bulion i wygotować do około 100 ml. Zmieszać z sokiem cytrusowym i miodem. Znowu nieco wygotować i zagęścić mąką ziemniaczaną. Kaczkę wyjąć z brytfanny i trzymać pod przykryciem w wyłączonym otwartym piecyku. Brytfannę przenieść na płytę, wlać koniak. Odskrobać resztki z dna, domieszać sok pomarańczowy, wrzucić skórki i zostawić tak na 10 minut.
Dodatek: krokiety ziemniaczane. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|