| Potrawa: Dzika kaczka na sposób rumuński | |
| Składniki: 1 młoda sprawiona świeża kaczka
30 g stopionego masła
pieprz
4 cebule obrane i pokrojone w cienkie krążki
300 ml gorącego bulionu
z dziczyzny lub innego mięsnego
bulionu 50 ml- białego wytrawnego wina 100 ml zalewy z kiszonych ogórków . - .
Do sosu:
2 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszane z małą ilością zimnej
2 łyżeczki ekstraktu z dziczyzny lub ekstraktu mięsnego
300 g ogórków kiszonych grubo posiekanych
pieprz i sól - - 400 g kwaśnej śmietany
| Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 220° C. Kaczkę wewnątrz i z wierzchu natrzeć pieprzem i posmarować stopionym masłem. Położyć na grzbiecie w brytfannie i polać resztą masła. Obok kaczki rozrzucić cebulę i wsunąć do piekarnika. Po 20 minutach dolać bulion, wino i zalewę ogórkową. Kiedy płyn zacznie wrzeć, zmniejszyć temperaturę do 175° C. Brytfannę przykryć i dusić przez następne 30 minut. Gotową kaczkę wyjąć i trzymać w cieple.
Sos odtłuścić, zmieszać z mąką ziemniaczaną i ekstraktem z dziczyzny, wygotować do gęstości. Dodać ogórki, mocno przyprawić pieprzem i solą, domieszać śmietanę i zagrzać, ale już nie gotować. Kaczkę podzielić na części i polać sosem. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|