| Potrawa: Kaczka w portwajnie | |
| Składniki: 1 sprawiona dzika kaczka około 800 a
pieprz 3 łyżki stopionego masła
Do sosu:
30 ml portwajnu
50 ml czerwonego wytrawnego . wina
100 ml bulionu z dziczyzny. lub innego bulionu mięsnego (może być z proszku) 3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
sok ź 1 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszana z matą ilością zimnej wody
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 220° C. Kaczkę wewnątrz i na zewnątrz mocno natrzeć pieprzem i wysmarować stopionym masłem. Położyć ją na grzbiecie w brytfannie. Polać resztą masła i wsunąć do piecyka. Po 15 minutach zredukować ogień do 180° C i, stale polewając, piec jeszcze przez 35 minut, aż będzie zupełnie upieczona. Wtedy wyjąć ją i, nie przykrywając, trzymać w wyłączonym otwartym piecyku. Do sosu wlać portwajn i wino. Później bulion i siekaną pietruszkę. Mocno wygotować. Domieszać sok pomarańczo-wy, skórkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną i leciutko gotować jeszcze przez 5 minut. Pokroić kaczkę na porcje i polać sosem. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|