strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Tradycyjna dzika kaczka pieczona
Składniki:
2 młode kaczki
15 dag słoniny
7-10 dag tłuszczu
2 ząbki czosnku.
sól
pieprz
ja-łowiec (można dodać majeranku
bazylii) Zalewa octowo-jarzynowa: 0
8 I wody
200 ml octu
po 10 dag marchwi
pie-truszki
selera
15 dag cebuli
3-4 ziarna ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
2-3 ziarna jałowca. Skruszałe tuszki oskubać z piór
opalić nad ogniem
wypatroszyć
umyć
osączyć z wody.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w plastry i obgotować w wodzie, dodać ocet, przyprawy, zagotować i ochłodzić. Tuszki włożyć do emaliowanego garnka, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do + 7 C) na 2 dni. Parę razy obracać kaczki w za-lewie. Po wyjęciu z zalewy, kaczki osączyć z wody, naszpikować słupkami słoniny, natrzeć solą i przyprawami, pozo-stawić w chłodnym miejscu na 2 godziny. Dno brytfanny wyłożyć kawałkami tłuszczu, położyć kaczki i piec w dobrze na-grzanym piekarniku. Podczas pieczenia kaczki skrapiać zalewą, później wytworzonym sosem. Upieczone miękkie kaczki wyjąć, podzielić na 2 części. Podawać polane sosem, wytworzonym podczas pieczenia z ziemniakami, kluskami domowymi, czerwoną kapustą, sałatką z cykorii.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton