| Potrawa: Tradycyjna dzika kaczka pieczona | |
| Składniki: 2 młode kaczki 15 dag słoniny 7-10 dag tłuszczu 2 ząbki czosnku. sól pieprz ja-łowiec (można dodać majeranku bazylii) Zalewa octowo-jarzynowa: 0 8 I wody 200 ml octu po 10 dag marchwi pie-truszki selera 15 dag cebuli 3-4 ziarna ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 2-3 ziarna jałowca.
Skruszałe tuszki oskubać z piór opalić nad ogniem wypatroszyć umyć osączyć z wody.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w plastry i obgotować w wodzie, dodać ocet, przyprawy, zagotować i ochłodzić.
Tuszki włożyć do emaliowanego garnka, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do + 7 C) na 2 dni. Parę razy obracać kaczki w za-lewie. Po wyjęciu z zalewy, kaczki osączyć z wody, naszpikować słupkami słoniny, natrzeć solą i przyprawami, pozo-stawić w chłodnym miejscu na 2 godziny. Dno brytfanny wyłożyć kawałkami tłuszczu, położyć kaczki i piec w dobrze na-grzanym piekarniku. Podczas pieczenia kaczki skrapiać zalewą, później wytworzonym sosem. Upieczone miękkie kaczki wyjąć, podzielić na 2 części. Podawać polane sosem, wytworzonym podczas pieczenia z ziemniakami, kluskami domowymi, czerwoną kapustą, sałatką z cykorii. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|