| Potrawa: Dzika kaczka z pieczonymi ziemniakami | |
| Składniki: 1 kaczka 5-10 dag tłuszczu do pieczenia 10-15 dag słoniny 1 5-2 kg ziemniaków średniej wielkości 1-2 ząbki czosnku 1-2 grzyby suszone 1 pęczek zielonej pietruszki sól pieprz majeranek cząber.
Zalewa octowa: 100 ml octu 400 ml wody 2-3 ziarna ziela angielskiego 1-2 ziarna jałowca 1-2 listki laurowe.
| Sposób przygotowania: Skruszałą kaczkę oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody. Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem i przyprawami, ochłodzić. Kaczkę włożyć do emaliowanego garnka lub porcelanowej miski, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Po wyjęciu z zalewy kaczkę osączyć, na-trzeć solą i roztartym czosnkiem i pozo-stawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
Grzyby namoczyć, ugotować, wyjąć i bardzo drobno posiekać. Ziemniaki umyć, obrać. Część z nich (około 40 dag) pokrajać w cząstki (ósemki), podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor (można nie podsmażać) i wymieszać z posiekanymi grzybami, połową usiekanej zielonej pietrusz-ki, lekko oprószyć solą, pieprzem i przyprawami. Do wnętrza tuszki włożyć aromatyczne ziemniaki, zaszyć lub Spiąć wykałaczkami. Kaczkę obłożyć plasterka-mi słoniny, obwiązać nitką. Dno brytfanny wyłożyć pozostałymi plasterkami słoniny, na niej kaczkę, polać stopionym tłuszczem. Piec skrapiając wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i równomiernie zrumienić kaczkę. Upieczoną kaczkę wyjąć i wstawić do ciepłego miejsca, aby nie ostygła. Pozostałe, całe i obrane ziemniaki obgotować w osolonej wodzie (około 2-3 minut), wyjąć, osączyć z wody, włożyć do tłuszczu, w którym piekła się kaczka (nadmiar sosu odparować). Piec polewając tłuszczem, gdy ziemniaki zrumienią się na złoty kolor, zmniejszyć dopływ ciepła i piec do miękkości. Kaczkę podzielić na porcje i podawać z położonymi obok upieczonymi ziemniakami posypanymi posiekaną pietruszką zieloną oraz z surówkami z kapusty białej i czerwonej, zieloną sałatą i kompotem. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|