strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Żeberka
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: ŻEBERKA Z GRILLA
Składniki:
Jest to potrawa
którą częściowo przygotowuje się w domu. Składniki: 1
20 kg żeberek wieprzowych
2 łyżki oleju
25 g kompotu wiśniowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
sól
pieprz. Przyprawy wg uznania: imbir
bazylia
ostra papryka w proszku
tymianek
2 ząbki roztartego czosnku
oregano lub zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
Żeberka umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje, natrzeć wymieszanymi przyprawami z solą, pieprzem i czosnkiem, włożyć do brytfanny, lekko podlać wodą, przykryć pokrywką, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec skrapiając wrzącą wodą lub sosem. Miękkie mięso wyjąć, ochłodzić, zwinąć w pergamin lub folię i zabrać ze sobą do lasu. Przed grillowaniem z żeberek zdjąć zewnętrzną skórkę i posmarować sosem (olej wymieszać z sosem sojowym, kompotem wiśniowym i miodem), położyć na rozgrzanym grillu i piec około 10 minut. Podawać z pieczywem, pieczonymi ziemniakami, warzywami pieczonymi na grillu, zieloną sałatą lub papryką.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton