strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: NACIERANE KECZUPEM KOTLETY SCHABOWE Z RUSZTU
Składniki:
Składniki: 80-100 dag schabu (najlepiej karkówki) bez kości
5 łyżek oleju
5 dag cebuli
1-2 łyżki keczupu
sól pieprz.
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać i wymieszać z oliwą i keczupem. Mięso umyć, osączyć z wody, pokrajać na porcje w poprzek włókien, posmarować mieszaniną z oleju, keczupu i cebuli, pozostawić na godzinę, aby mięso dobrze wymacerowało się. Następnie kotlety położyć na grillu i upiec z obydwu stron. Gotową potrawę po-solić, oprószyć pieprzem. Do kotletów podać czosnkowate bułki z grilla lub ziemniaki pieczone, surówkę, sałatkę jarzynową (mogą być konserwowe) lub też zieloną sałatę, cykorię, ogórek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton