strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: PIZZA ZIEMNIACZANA Z DUSZONĄ SARNINĄ
Składniki:
Składniki. Ciasto: 70-80 dag ugotowanych ziemniaków
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
masło lub margaryna do wysmarowania formy
tarta bułka do obsypania. Dodatki: 30 dag duszonego mięsa z sarny
jelenia lub daniela
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki śmietany
3 łyżki startego żółtego sera. Do dekoracji: 1 zielona papryka
1-2 pomidory
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać surowe jajka i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Tortownicę lub blachę wysmarować masłem lub margaryną, obsypać dość grubo bułką tartą. Z ciasta uformować placek z lekko podwyższonymi bokami, powierzchnię wyrów- nać nożem lub dłonią moczoną w letniej przegotowanej wodzie. Śmietanę wymieszać z koncentratem i mieszaniną tą po-smarować placek, równomiernie posypać tartym żółtym serem. Na powierzchni ułożyć dekoracyjnie cienkie plasterki mięsa wy-mieszane z roztartym ząbkiem czosnku. Wierzch potrawy udekorować krążkami papryki i pomidorów. Foremkę z pizzą wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut. Tym razem jest to doskonale drugie danie obiadowe, które gorące podaje się z dodatkiem zielonej sałaty, cykorii, surówki z kapusty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton