| Potrawa: PIZZA ZIEMNIACZANA Z DUSZONĄ SARNINĄ | |
| Składniki: Składniki. Ciasto: 70-80 dag ugotowanych ziemniaków 2 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa masło lub margaryna do wysmarowania formy tarta bułka do obsypania. Dodatki: 30 dag duszonego mięsa z sarny jelenia lub daniela 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki śmietany 3 łyżki startego żółtego sera. Do dekoracji: 1 zielona papryka 1-2 pomidory
| Sposób przygotowania: Przygotować ciasto: ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać surowe jajka i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Tortownicę lub blachę wysmarować masłem lub margaryną, obsypać dość grubo bułką tartą. Z ciasta uformować placek z lekko podwyższonymi bokami, powierzchnię wyrów-
nać nożem lub dłonią moczoną w letniej przegotowanej wodzie. Śmietanę wymieszać z koncentratem i mieszaniną tą po-smarować placek, równomiernie posypać tartym żółtym serem. Na powierzchni ułożyć dekoracyjnie cienkie plasterki mięsa wy-mieszane z roztartym ząbkiem czosnku. Wierzch potrawy udekorować krążkami papryki i pomidorów. Foremkę z pizzą wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut. Tym razem jest to doskonale drugie danie obiadowe, które gorące podaje się z dodatkiem zielonej sałaty, cykorii, surówki z kapusty. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|