strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Kotlety mielone z królika
Składniki:
Z mięsa dzikiego królika (mielonego) sporządza się także pasztety
klopsiki oraz kotlety mielone. Do masy mielonej dobrze jest dodać trochę tłustego mięsa wieprzowego
boczku albo słoniny. Składniki kotletów mielonych: 70 dag skruszałego mięsa bez kości
10 dag boczku wędzonego lub świeżego
0
2 I mleka
10 dag bułki czerstwej
2 jaja
5 dag cebuli (można dodać 1-2 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki)
10 dag bułki tartej
15 dag tłuszczu do smażenia.
Sposób przygotowania:
Mięso, boczek, namoczoną w mleku bułkę, cebulę surową lub pokrojoną w kostkę i przysmażoną na złoty kolor na tłuszczu, zemleć w maszynce. Do masy dodać jaja, ewentualnie czosnek roztarty z solą, usiekaną drobno zieloną pietruszkę, około 3 dag tartej bułki oraz sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszać i wyro-bić, formować nieduże owalne lub okrągłe kotleciki, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 15 minut. Przed końcem smażenia na 1-2 minuty patelnię przykryć pokrywką, wówczas kotlety będą pulchne i soczyste. Można je po-dawać z ziemniakami, świeżymi bułkami lub chlebem, ostrymi surówkami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton