| Potrawa: ZAPIEKANKA Z SARNY I | |
| Składniki: Składniki: 50 dag drobnego mięsa (okrawków) z sarny 10 dag cebuli 10 dag słoniny lub tłustego boczku 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1-2 ząbki czosnku tymianek sól pieprz.
Sos: 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml wywaru lub 1/2 kostki rosołowej i 200 ml wody 2 dag masła sól pieprz cukier.
Ziemniaki puree: 1 kg ziemniaków 2 dag masła 100 ml mleka sól pieprz gałka muszkatołowa ser żółty twardy sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Przygotować sos: koncentrat pomidorowy zagotować z wywarem lub kostką rosołową i wodą, zagęścić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, chwilę pogotować, do-dać masło, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, chwilę pogotować na małym ogniu.
Przygotować ziemniaki puree: ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odlać wodę, odparować, dobrze utłuc na jednolitą masę i przetrzeć dodatkowo przez specjalną maszynkę do puree (o ile jest w domu). Do utłuczonych ziemniaków dodać masło i mleko, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotować mięso: skruszałe, umyte i osączone z wody mięso pokrajać (lub posiekać) w bardzo drobną kostkę, dodać do podsmażonej, pokrojonej w kostkę słoniny (lub boczku) z pokrojoną cebulą i całość podsmażyć na ostrym ogniu. Do mięsa dodać sos pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem, dodać także pokrajaną zieloną pietruszkę, roztarty czosnek i całość dusić około 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby potrawa nie przypaliła się.
Do żaroodpornego naczynia lub rond-la wysmarowanego masłem włożyć
mięso z sosem, posypać startym żółtym serem i przykryć puree z ziemniaków. Naczynie z potrawą wstawić do nagrzanego piekarnika i wypiekać około 20-30 minut. Po wyjęciu posypać zieloną pietruszką.
Potrawę podawać na gorąco z do-datkiem zielonej sałaty, cykorii, sezonowych surówek. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|