strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: PIECZEŃ KASZTELAŃSKA 1 SARNY
Składniki:
Składniki: 1 kg mięsa z udźca samy (jednolity
zwarty kawałek)
15 dog marchewki
5 dog pietruszki
10 dog cebuli
10 dog tłuszczu
50 g czerwonego
wytrawnego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
mąka. Zalewa: po 5 dog marchewki
pietruszki i selera
10 dog cebuli
parę ziaren ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
1 łyżeczka majeranku
200 ml octu winnego
400 ml wody.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, obranymi i pokrajanymi w talarki warzywami oraz przyprawami, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +TC) na 2-3 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć. Marchewkę i pietruszkę umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w wąskie paski i tymi paskami naszpikować mięso wzdłuż włókien, posolić, oprószyć pieprzem, lekko obsypać mąką i obsmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron i całość przełożyć do brytfanny. Mięso posypać obraną i drobno pokrajaną cebulą. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać na porcje w poprzek włókien. Doprawić sos: sporządzić jasnozłotą zasmażkę i zagęścić nią sos, dodać koncentrat pomidorowy i wino, chwilę pogotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, włożyć porcje pieczeni, podgrzać. Do pieczeni podawać ziemniaki, kluski domowe, buraczki zasmażane, zieloną sałatę lub cykorię.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton