strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Słonka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Słonki pieczone w chlebie
Składniki:
Składniki: 4 słonki (po 1 na osobę)
2 małe pszenne podłużne chlebki lub 2 długie bułki
10 dag słoniny
10 dag masła
10 dag wątróbki z drobiu
1 łyżka drobno usiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Słonki oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, pieprzem i pozostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Dno brytfanny wyło-żyć słoniną, położyć słonki i piec 30-40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku, skrapiając na początku wodą, później wytworzonym sosem. Chleby lub bułki przekrajać wzdłuż, wyjąć miękisz, wstawić do piekarnika i zrumienić tak jak grzanki (na jasnozłoty kolor). Wątróbkę bardzo drobno posiekać i utrzeć z masłem na jednolitą masę, dodać drobno usiekaną zieloną pietruszkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wysuszone połówki chleba lub bułek posmarować przy-gotowaną masą z wątróbki, na każdej połówce położyć upieczoną słonkę i tuż przed podaniem do jedzenia wstawić na krótko do gorącego piekarnika. Słonki podawać na połówkach pieczywa z do-datkiem mizerii, zielonej sałaty, sałatki z papryki, kompotu.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton