strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Słonka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Słonki pieczone z brzankami
Składniki:
Składniki: 4 słonki
10 dag słoniny
sól
pieprz. Grzanki: 2 dag słoniny
1 cebula
1 dag masła
4 dag wątróbki z drobiu
1 żółtko
3 ziarna jałowca
8 grzanek z bułki
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone starannie słonki nasolić, oprószyć pieprzem, pozawijać w cienkie plasterki słoniny, obwiązać nitką bawełnianą, upiec wolno w piekarniku. Grzanki: wnętrzności ze stonek wraz z wątróbką z drobiu i słoniną drobno posiekać, dodać uduszoną w maśle cebulę, sól, pieprz, utłuczony jałowiec i żółtko, posmarować tym grzanki, włożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, skropić po wierzchu tłuszczem i zrumienić w piekarniku. Słonki położyć na półmisku i obłożyć grzankami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton