| Potrawa: DZIKA KACZKA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI | |
| Składniki: Składniki: 1 młoda dzika kaczka 60-70 dag nie-dużych ziemniaków gałka muszkatołowa 5 dag tłuszczu sól pieprz 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki.
Zalewa: 100 ml octu 400 ml wody po 5 dag marchwi pietruszki i selera 10 dag cebuli 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: jarzyny umyć, osączyć, opłukać, pokrajać w plasterki, obgotować w wodzie. dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić.
Kaczkę oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody i włożyć do emaliowanego garnka, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni.
W tym czasie kaczkę parokrotnie obrócić w zalewie, aby równomiernie zamarynowała się.
Po wyjęciu kaczkę osączyć z zalewy, natrzeć solą, lekko oprószyć pieprzem i zmieloną gałką muszkatołową, pozostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. Następnie kaczkę włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, polać roztopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Obok prawie miękkawej kaczki położyć obrane, wy-płukane, osączone z wody i pokrajane w ćwiartki ziemniaki, lekko oprószyć solą i pieprzem, dalej piec skrapiając wytworzonym sosem. Upieczoną i zrumienioną kaczkę podzielić na porcje i podawać z pieczonymi ziemniakami posypanymi zieloną pietruszką, z dodatkiem sałatki z czerwonej kapusty, zielonej sałaty, papryki marynowanej. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|