strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: DZIKA KACZKA NADZIEWANA WIEPRZOWINA
Składniki:
Składniki: 1 dzika kaczka
5 dag tłuszczu
sól. Nadzienie: 25 dag wieprzowiny
1 jajko
1 czerstwa bufka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
5 dag tłuszczu
papryka w proszku (ostra i słodka)
sól. Zalewa: 100 ml octu
400 ml wody
2-3 ząbki czosnku
10 dag cebuli
po 2-3 ziarna ziela angielskiego i jałowca
1-2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: obraną i pokrajaną w kostkę cebulę zagotować w wodzie z octem, przyprawami, ochłodzić, dodać roztarty czosnek. Kaczkę oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać zimną zalewą, na-czynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Po wyjęciu kaczkę osączyć z zalewy, natrzeć solą i pozostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. Przygotować nadzienie: mięso zmielić przez ma-szynkę razem z namoczoną i odciśniętą bułką, uduszoną cebulą. Do tych składników dodać jaj-ko, roztarty z solą czosnek, doprawić do smaku ostrą i słodką papryką, solą, dobrze wyrobić. Przygotowane nadzienie włożyć do środka kaczki (napełnić do 3/4 pojemności, z pozostałego nadzienia uformować kulkę i upiec obok kaczki). Brzegi tuszki spiąć wykałaczkami lub zaszyć ba-wełnianą nitką i włożyć do brytfanny, obok poło-żyć kulkę z nadzienia (o ile pozostało), skropić stopionym tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Po upieczeniu z kaczki zdjąć nici lub wyjąć wykałaczki, podzielić na porcje, sos doprawić do smaku. Pieczoną kaczkę podawać polaną sosem, z do- datkiem kaszy gryczanej, frytek, czerwonej kapusty, z mizerią, surówką z selera, śliwkami marynowanymi.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton