| Potrawa: DZIKA KACZKA Z NADZIENIEM WĄTROBOWYM | |
| Składniki: Składniki: 1 kaczka sól pieprz 1=2 ząbków czosnku 5 dag tłuszczu.
Nadzienie: 1 bulka czerstwa mleko do namoczenia bufki 5 dag tłuszczu 2 jajka wątróbka z kaczki (może być 10-15 dag wątróbki gęsiej lub wieprzowej) 2 łyżki drobno usiekanej zielonej pietruszki 2-3 dag tartej bulki sól pieprz.
Zalewa: 100 ml octu 400 ml wody po 5' dag marchwi pietruszki i selera 10 dag cebuli; 2-3 ziarna ziela angielskiego.
| Sposób przygotowania: Kaczkę oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody. Przygotować' zalewę: jarzyny umyć,
oczyścić, opłukać, pokrajać w talarki, obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy; zagotować, ochłodzić.
Tuszkę włożyć do emaliowanego garnka lub porcelanowej miski, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7~C) na Z-3 dni. W tym czasie kaczkę parę raty obrócić w zalewie, aby równomiernie zamarynowała się. Po wyjęciu z zalewy kaczkę dobrze osączyć, natrzeć solą z roztartym czosnkiem, oprószyć pieprzem i wstawić na 2-3'godziny do chłodnego miejsca.
Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zemleć przez maszynkę razem z wątróbką. Żółtka utrzeć z tłuszczem, dodać zmieloną bułkę i wątróbkę, sól, pieprz, zieloną pietruszkę, wyrobić na jednolitą masę. Ubić pianę z białek, dodać do masy, delikatnie wymieszać dodając jednocześnie tartą bułkę. Tuszkę kaczki wypełnić przygotowanym nadzieniem, brzegi ja= my brzusznej spiąć wykałaczkami lub zszyć lnianą lub bawełnianą nitką i włoży do brytfanny, polać ,stopionym tłuszczem i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec podlewając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Upieczoną kaczkę wyjąć, podzielić na porcje.
Upieczoną kaczkę podawać polaną sosem, z dodatkiem ziemniaków, czerwonej lub białej kapusty, kompotu z borówek. . | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|