| Potrawa: Pieczona dzika kaczka nadziewana pigwą | |
| Składniki: Składniki: 1 dzika kaczka (młoda) 10 dag słoniny 5 dag tłuszczu sól pieprz. Nadzienie: SO dag pigwy cytryna pół łyżeczki cynamonu parę goździków cukier. Zalewa: I50 ml octu 300 ml wody po 5 dag marchewki pietruszki selera i cebuli po parę ziaren ziela angielskiego i pieprza 2-3 goździki szczypta cukru.
| Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, przyprawami, cukrem i pokrajanymi w plasterki jarzynami, ochłodzić. Kaczkę oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody i włożyć do emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni.
Przygotować nadzienie: pigwy umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokrajać na cząstki, wymieszać z cukrem cynamonem i zmiażdżonymi goździkami.
Po wyjęciu z zalewy kaczkę natrzeć solą z pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Następnie przygotowane nadzienie włożyć do wnętrza tuszki, brzegi zaszyć białą bawełnianą nitką. Kaczkę obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać białą bawełnianą nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia z kaczki zdjąć nici i plasterki słoniny i dalej piec, aby równomiernie zrumieniła się. Upieczoną kaczkę wyjąć, powyciągać nitki, podzielić na porcje. Z sosu zdjąć nadmiar tłuszczu, doprawić do smaku.
Porcje kaczki podawać lekko polane sosem i przybrane gałązkami zielonej pietruszki, plasterkami cytryny, z dodatkiem frytek, młodych lub małych ziemniaków ugotowanych w całości, kaszą gryczaną, zieloną sałatą. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|